zaterdag 16 april 2016

Moederdag idee: zeepkettingen maken




Benodigdheden:
- stukken zeep
- rasp
- cocktailprikkers
- chenilledraad/pijpenragers/ draad
- vilt en/of rubber
- lijm
- koekjes uitstekers in vormen zoals hartjes, sterren enz.
- eventueel lintjes voor aan de onderkant als versiering.

Voorbereiding:
De leerkracht kan de stukken zeep gaan raspen. Van deze kleine stukjes worden straks de zeepjes gemaakt. Je hebt ongeveer een kleine hand geraspte zeep per kind/ per zeepje nodig.
Ook is het handig om de vormpjes die kunnen worden gebruikt voor de zeepjes over te trekken op karton als mal voor het werken met vilt of rubber.


Uitvoering:
De zeepketting is niet in 1 dag klaar.
Bij het eeste moment kunnen de zeepjes gemaakt worden en de figuren van vilt en/of rubber worden uitgeknipt. Denk eraan dat er twee kanten moeten worden gemaakt. De pijpenrager moet niet zichtbaar zijn.
Ik had de keus gemaakt om twee vormen van vilt en/of rubber te gebruiken en 1 zeepje in het midden. Je kunt elk kind een insteekhoesje gegeven zodat alle gemaakte materialen hierin kunnen worden bewaard.
Bij het tweede moment zijn de zeepjes hard en kan alles in elkaar worden gezet.

De zeepjes zelf maken kan het beste gedaan worden in kleine groepjes of individueel. De rest van de klas kan dan bezig met het maken van de andere vormen van vilt of rubber. Ik liet ze toen zelf de keus qua materiaal, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor 1 materiaal.
Om een zeepje te maken kun je het beste bij een kraan werken. Een leerling pakt een hand vol schaafsel en doet er een klein beetje water bij en kneed dit door totdat het één geheel is. Dan kan er een vormpje worden gekozen. De leerling drukt zijn zeep in de mal en maakt de bovenkant plat. Daarna kan de vorm voorzichtig eraf gehaald worden en dan moet er een cocktailprikker in het zeepje worden gestoken zodat na het drogen er een gat door het zeepje zit.
De zeepjes moeten minimaal 1 dag uitharden. Het zeepje ziet er nu nog wat ruw uit, maar dit kan zodra het hard is met een natte vinger of een mesje nog wat gladder gemaakt worden.

Bij het in elkaar zetten kan als eerste het zeepje op de pijpenrager worden geschoven en dan kunnen de andere vormen op de pijpenrager worden geplakt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten