maandag 12 mei 2014

Op een tablet (ipad/android) leerlingen werkbladen laten maken in pdf


In het begin was een ipad erg wennen, maar na een poosje begin ik nu verschillende mogelijkheden te ontdekken. Zelfs dit bericht op blogger heb ik op de ipad getypt. 

Zelf maak ik veel lesmaterialen en onder andere werkboeken voor groep één en twee. Na wat spelen met de gewone adobe reader kwam ik erachter dat je ook kunt schrijven in pdf's. Op deze manier kunnen leerlingen dus de werkboeken maken op de ipad zelf. Ik heb het ook op mijn android telefoon geprobeerd en daar werkt het ook. 
Er moeten wel een paar stappen worden gemaakt, maar dit hebben leerlingen zeer snel door. 
De leerkracht opent de PDF in Adobe reader en klikt dan op bewerken. De rest van de handelingen kunnen de leerlingen zelf steeds doen tijdens het werken in het desbetreffende werkboek. 

De leerlingen kunnen scrollen met de pen of vinger en als ze dan willen schrijven klikken ze onderaan de pagina op het potloodje. Als ze klaar zijn met de pagina klikken ze op opslaan rechts bovenaan de pagina en kunnen ze weer scrollen naar de volgende pagina. Dit herhalen ze bij elke pagina. Dit lijkt me makkelijk te onthouden aangezien er maar 1 woord rechts bovenaan staat. Iets ongedaan maken kan ook met het symbool naast opslaan en dit is een algemeen symbool dat ook kleuters makkelijk kunnen onthouden. 


Het is ook makkelijk om met een andere kleur na te kijken. De leerkracht schrijft wat hij wil schrijven/typen op de pagina en klikt dan op de geschreven of getypte tekst en dan kun je de kleur aanpassen. 


Als de leerling klaar is dan kan ook alle geschreven teksten makkelijk worden verwijderd. De leerkracht klikt op de tekst en dan kan alles van de pagina in één keer worden verwijderd. 1 opmerking: